Dünya ekonomisinin seyrini belirleyen ana etkenlerin başında petrol fiyatlarının yükselmesi ve düşmesi yer alıyor. Ulaşım başta olmak üzere, kozmetikten ilaç sanayisine kadar birçok alanda kullanılan petrole alternatif olarak sunulan kaynakların artmasına rağmen gücünü ve önemini korumaya devam ediyor.

Dünyadaki tüm gelişmiş ve gelişmekte olan büyük ekonomilerin makro ekonomik verilerini doğrudan etkileyen petrol fiyatlarının birçok yükselme nedeni bulunuyor. Petrol fiyatlarını, başta arz-talep dengesi olmak üzere jeopolitik faktörler, ülkesel riskler, finans piyasalarında kullanılan petrol kontratları ve spekülatif işlemler, doların diğer para birimleri karşısındaki değeri, mali krizler, hedge fon işlemleri, OPEC politikaları, petrol stokları ve yedek kapasiteleri, sektörel yatırımlar, ekonomik büyüme ve daralma gibi nedenler etkiliyor.

Petrol talebi

Arz esnekliği düşük olan petroldeki arz-talep dengesindeki değişikliklerin uzun vadede geliştiği piyasada, geçtiğimiz on yıl içerisinde, ekonomilerde yaşanan yapısal sorunlar yüzünden büyümenin yavaşlamasına yol açtı. İngiltere’nin Avrupa Birliğinden çıkıp – çıkmama yönünde yaptığı referandum sonucu ayrılma kararının çıkması, Almanya ve Fransa’nın verdiği bütçe açıkları ve Çin’in büyümesinin yavaşlaması dünya ekonomisinde yavaşlamaya neden oldu.

Dünyada artan güvenlik talepleri, tüm ülkelerin birincil önceliği haline geldiği günümüzde bu öncelik özellikle petrol konusuna odaklanmış durumda. Ayrıca geçtiğimiz on yıllık petrol talebindeki değişimler ile beraber petrol talebine yönelik öngörüler, ekonomilerin büyümesindeki temel faktör olan petrolün önemini korumasını sağlıyor.

Petrol fiyatlarının dolar ile ilişkisi

Petrol fiyatının yükselmesi ve düşmesini etkileyen diğer bir başka faktör doların diğer para birimleri karşısındaki hareketlerdir. Doların diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesi petrol fiyatlarını yükseltirken, tam tersi durumda yani doların diğer para birimleri karşısında değer kazanması petrol fiyatlarını düşmesine neden olur.

Artan enerji ihtiyacı

Dünyanın artan enerji ihtiyacı, her ne kadar alternatif enerji kaynaklarının artsa da, petrolün önemini azaltmadı. Dünya enerji ihtiyacının halen yüzde 40’ını tek başına karşılayan petrol fiyatlarında yaşanan anlık değişimler yatırımcılara önemli getiri fırsatları sağlıyor. Forex piyasasında ham petrol, benzin, kalorifer yakıtı ve brent petrol ürünlerine dayalı CFD ürünlerinde işlem yapılabilen yatırımcılar, aynı zamanda BP, Enagas, Shell gibi dünyanın önde gelen petrol ve şirketlerinin hisse senetlerine de yatırım yapabiliyor.

Petrol fiyatlarındaki değişimlerin yarattığı yükseliş ve düşüşlerden yatırım getirisi sağlamak için yatırımcı dostu GCM Yatırım’ın internet sitesi www.gcmyatirim.com.tr‘u ziyaret edebilir ve alanında uzman danışmanlarından ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

GCM Yatırım’dan ücretsiz deneme hesabı açmak için buraya tıklayın.